Sunday, 20 October 2019

Capaian Kurang Upaya W3C

Laman web ini menyediakan kemudahan untuk capaian Orang Kurang Upaya (OKU).

A) Pengguna cacat penglihatan;

Dapatkan IE Page Reader di sini.

1. Sebelum anda boleh menggunakan komponen ini, anda harus memuat turun MS Speech API. Jika anda menggunakan Windows2000, besar kemungkinan sistem anda sudah memiliki komponen ini.

2. Anda juga perlu memuat turun sekurang-kurangnya satu Speech engine . Speech engine adalah 'suara' seseorang lelaki atau perempuan, yang akan bercakap dalam Bahasa Inggeris atau bahasa-bahasa lain.Untuk arahan selanjutnya bagi menggunakan komponen ini, sila klik di sini.

B) Pengguna buta warna;

Bagi pengguna buta warna, terdapat beberapa pilihan warna disediakan di ruangan atas setiap halaman Laman Web Lembaga Penasihat. Pengguna boleh memilih warna daripada seleksi warna yang diberikan dan warna templet Laman Web Lembaga Penasihat akan berubah serta-merta.

C) Pengguna warga tua;

Bagi pengguna warga tua, Laman Web Lembaga Penasihat ada menyediakan kemudahan pilihan saiz teks yang berbeza. Pilihan saiz teks tersebut dipaparkan di ruangan atas setiap halaman Laman Web Lembaga Penasihat. Pengguna boleh memilih samada untuk memilih saiz teks yang lebih besar atau lebih kecil, mengikut kesesuaian.

Pautan